مهندس خانی

09126990609

آموزش گیاهان هیدروپونیک

خداحافظی با خاک ، آفات ، قارچ ها ، پوسیدگی ریشه ، خرابی گیاه

هیدروپونیک
مفهوم هیدروپونیک ، هیدروپونیک چیست؟
طبق آخرین تحقیقات کارشناسان ومحققان ، گیاه برای رشد ، جز برای تغذیه از مواد مغذی خاک ، هیچ احتیاج دیگری به خاک ندارد. اما از آنجایی که خاک بستر تغذیه را برای آفات و باکتریها و حیات آنها فراهم میکند و از همه مهمتر احتیاج به آبیاری منظم و دقیق هر گیاه به طوری که هم رطوبت مورد نیاز گیاه فراهم شود و هم ترکیب آب و خاک مانع از رسیدن اکسیژن مورد نیاز گیاه به ریشه نشود کار بسیار سخت و دقیقی است که عمده دلایلی که گیاهان آسیب می بینند و از بین میروند همین است .
به همین خاطر کارشناسان و حتی کاربران بر این آمدند و تلاش کردن تا با روش جایگزینی مواد مغذی مورد نیاز گیاه را به ریشه برسانند به طوری که هم از آفات و بیماریها جلوگیری شو‌د و هم از اختلال در آبیاری جلوگیری شود و هم اکسیژن مورد نیاز گیاه فراهم شود .
این فرآیند به اینجا ختم شد که با حذف خاک روشی نوین ابداع کردند که امروزه برای کشاورزی ، باغبانی و نگهداری و پرورش گیاهان آپارتمانی از آن استفاده می شود و آن روش هیدروپونیک است که گیاه در بستر آب رشد میکند و مواد مغذی از طریق کودهای محلول در آب مخصوص هیدروپونیک در دسترس ریشه قرار میگیرد تا ریشه به اندازه ی نیازش از مواد مغذی و آب استفاده کند. بدیهی است که در این روش به خاطر حذف خاک گیاه دچار هیچ گونه آفت و بیماری نمی شود و این روش نتیجه ی بسیار با کیفیت تری نسبت به روش سنتی داشته است . بدون خاک ، بدون آبیاری کوتاه مدت و صرفه جویی در آب تا نود درصد...

وسایل لازم برای هیدروپونیک گیاهان آپارتمانی

برای نگهداری گیاهان آپارتمانی به روش هیدروپونیک یا همان نگهداری گیاهان در آب ابتدا لازم است با سه وسیله آشنا بشید :

لیکاپون
گلدان هیدروپونیک
کود هیدروپونیک

لیکاپون

لیکاپون یا پوکه ، ماده ای است که از خاک رس حرارت دیده شده در دمای ۱۲۰۰ درجه سانتی گراد بدست میاید لیکاپون هیچ ارزش غذایی ایی برای گیاه ندارد و صرفا به عنوان «بستر کشت» برای نگه داشتن تنه یا ساقه ی گیاه در گلدان هیدروپونیک یا همان گلدان خودآبیار استفاده میشود. البته باید بدانید که مواد دیگری هم هستن که همین کار برد را دارند مثل کوکوپیت ، پشم سنگ و غیره .. اما لیکاپون بخاطر داشتن تخلخل در ساختارش ، امکان اکسیژن رسانیه بهتر و بیشتری را برای گیاه فراهم میکند از طرفی میزان جذب رطوبت در لیکاپون به مقداری است که برای گیاهان آپارتمانی بسیار مناسب تر است لیکاپون کشاورزی در سه سایز کوچک ، متوسط و بزرگ تولید میشود که برای هیدروپونیک گیاهان آپارتمانی یا نگهداری گیاهان در آب از سایز متوسط لیکاپون استفاده میشود و دو سایز کوچک و بزرگ لیکاپون برای هیدروپونیک گیاهان آپارتمانی و نگهداری گیاهان در آب کاربرد مناسبی ندارند لازم به ذکر است که لیکاپون پی اچ خنثی دارد و باعث نوسان پی اچ آب نمیشود که در این باره برایتان در مقوله ی عوامل رشد و نگهداری گیاهان ، بیشتر توضیح خواهم داد و اما مهمترین نکته که بسیار حائز اهمیت است اینست که هنگامی که میخواهید لیکاپون را برای اولین بار در هیدروپونیک کردن گیاه آپارتمانی استفاده کنید باید و حتما آن را با آب تمیز و بدون استفاده از هیچ شوینده ای ، به مدت پنج تا ده دقیقه کاملا تمیز بشورید (حتی بهتر است لیکاپون را بیش از ۳۰دقیقه در ظرف آبی تمیز بریزید تا کاملا خیس بخورد و بعد آن را تمیز بشورید) تا تمام گرد و غبار آن از بین برود زیرا ورود هر گونه گردو غبار و املاح به داخل آب باعث نوسان پی اچ آب میشود و گیاه علاوه بر جذب نکردن مواد غذایی ، آسیب میبیند.

کود هیدروپونیک

برای هیدروپونیک گیاهان آپارتمانی یا نگهداری گیاهان در آب همونطور که قبلا گفته شد باید از کود مخصوص هیدروپونیک که بصورت محلول در آب استفاده میشود ، استفاده کنید کودها براساس نوع عناصر مورد نیاز گیاهان مختلف به سه نوع تولید میشوند : - کودهای هیدروپونیک فسفر بالا یا معروف به کود رویشی هیدروپونیک که درصد فسفر بالاتری دارند و برای گیاهان برگی و گیاهان گوشتی استفاده می شوند زیرا در رویش و استحکام ریشه ها و ساقه ها و برگها نقش بسزایی دارند . - کودهای هیدروپونیک پتاس بالا یا معروف به کود زایشی هیدروپونیک که درصد پتاسیم بالاتری دارند و برای گیاهان گل ده مثل بنفشه و گیاهان پاجوش ده مثل سانسوریا و گیاهان میوه ده استفاده می شوند ، زیرا در زایش گل ، پاجوش و میوه نقش بسزایی دارند. - کودهای زیستی یا عمومی هیدروپونیک که در واقع در ساختار این کودها فسفر و پتاسیم و نیتروژن به اندازه ی مساوی به کار برده شده که این کودها را میتوان بصورت عمومی برای تغذیه ی تمام گیاهان استفاده کرد . ساختار کودهای خاکی به این شکل است که مواد و عناصر غذایی به نوعی در کودهای خاکی استفاده می شوند که به واسطه ی وجود نوعی باکتری در خاک ، عناصر موجود در کودهای خاکی تغییر شکل می دهند و برای گیاه قابل استفاده و قابل جذب می شوند و اما در آب بخاطر عدم وجود باکتری این امکان وجود ندارد و بدیهی است که استفاده کردن از کودهای خاکی در آب بی‌نتیجه است و برای ریشه و گیاه قابل جذب نیستند . از طرفی کودهای خاکی برای آب پی اچ خنثی ندارند و ورود هرگونه کودخاکی یا هرگونه املاح و خاک هرچند مقدار کم یا ناچیز در آب باعث نوسان پی اچ آب میشود و جذب عناصر را برای گیاه مختل می کند . اما ساختار کودهای هیدروپونیک به شکلی است که ؛ اولا پی اچ نسبتا خنثی ایی دارن و البته باید داشته باشند و از طرفی ساختار کودهای هیدروپونیک و نوع عناصر بکار رفته در ساختار آن به شکلی است که برای ریشه گیاهانی که در آب نگهداری می شوند قابل جذب می باشند . - دوز و میزان مصرف کود هیدروپونیک کود های رویشی کریستا با لیبل سبز رنگ : ارائه به صورت پک دو جزیی ( A،B ) هر کدام نیم لیتر دز مصرف : ۱۰ سی سی از هر استوک در هر لیتر آب کود های زایشی کریستا با لیبل ابی رنگ : ارایه به صورت پک دو جزیی ( A،B ) هر کدام نیم لیتر دز مصرف : ۱۰ سی سی از هر استوک در هر لیتر اب کود زیستی کریستا با لیبل سفید : ارایه شده به صورت بطری یک لیتری دز مصرف :۲ سی سی در هر لیتر اب از آنجایی که آب در اثر راکد ماندن تغییر پی اچ میدهد لازم است که هر دوهفته یکبار آب مخزن به همراه کود محلول شده در آن کاملا دور ریخته شود و ضرف مخزن کاملا با آب تمیز شسته شود و مجددا آب و محلول هیدروپونیک تازه و تمیز درون مخزن ریخته شود ... بدیهی است که در این بازه ی زمانی دو هفته هنگامی که سطح و مقدار آب در اثر تبخیر و یا استفاده ی گیاه کم شد ، باید فقط به آن آب خالی اضافه کنید (بدون کود) .

گلدان هیدروپونیک

همانطور که از نام این گلدان (گلدان دوجداره) پیداست ، گلدان هیدروپونیک یا خودآبیار از دو جداره ی داخلی و جداره ی بیرونی تشکیل شده است... جداره ی داخلی یا همان سبد کاشت ؛ تشکیل شده است از یک جداره ی سبدی شکل که به روی دیواره و کف خود شیارها و سوراخ هایی دارد که گیاه به وسیله لیکاپون کشاورزی در آن کاشته میشود و به عبارتی دیگر درون آن قرار داده میشود و ریشه ی گیاه از طریق این شیارها و سوراخ ها رشد کرده و به آب درون مخزن و موادغذایی محلول در آن (کودهیدروپونیک) میرسند و از آن تغذیه میکنند بدیهی است که این جداره باید تخصصی ساخته شده باشد و بر روی خود داری منافذ اکسیژن باشد تا اکسیژن رسانی به گیاه به راحتی برایش فراهم شود. و اما جداره ی بیرونی همان مخزن آب است که درون آن آب تمیز و کود هیدروپونیک ریخته میشود تا گیاه از آن استفاده کند ... در این مورد هم بدیهی است که مخزن آب گلدان هیدروپونیک باید دارای نمایشگر آب باشد تا امکان تنظیم آب را برای کاربران راحت کند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *